Τηλ. +30 693 6997990

Διασταυρωμένες Φυλές

Η γενετική βελτίωση των ζώων αποτελεί πρωτίστης σημασίας παράγοντα για την ελληνική κτηνοτροφία. Αντιλαμβανόμενοι, λοιπόν, τις ανάγκες της αγοράς κρέατος της σύγχρονης εποχής, στη φάρμα της οικογένειας Δασκάλου αυτό επιτυγχάνεται με τις διασταυρώσεις ζώων διαφορετικών φυλών. Έτσι, βελτιώνονται οι επιδόσεις ανάπτυξης του ζώου, η ικανότητα του να χρησιμοποιεί καλύτερα τις ζωοτροφές που καταναλώνει, η μορφολογία του και η ικανότητα του για πάχυνση γενικότερα.

Στην κτηνοτροφική μονάδα Δασκάλου, για την αριστοποίηση των κρεοπαραγωγών χαρακτηριστικών των ζώων, επιλέγονται διασταυρώσεις μεταξύ ζώων των φυλών Limousin και Belgian Blue.

Η φυλή Belgian Blue προέρχεται από το Βέλγιο και είναι γνωστή και στη Γαλλία, ως Race de la Moyenne et Haute Belgique. Η βαριά μυώδης εμφάνιση του ζώου είναι ένα χαρακτηριστικό που το μοιράζεται με τα Piedmontese. Το όνομα προέρχεται από το τυπικό γκρι-μπλε χρώμα του τριχώματος  αν και αυτό μπορεί να ποικίλει από το λευκό έως το μαύρο.

Η Belgian Blue φυλή έχει μια φυσική γονιδιακή μετάλλαξη της μυοστατίνης, μιας πρωτεΐνης η οποία αντισταθμίζει την ανάπτυξη των μυών. Η μειωμένη μυοστατίνη δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αυτό έχει ως συνέπεια την επιτάχυνση της ανάπτυξης των μυών, η οποία αρχικώς οφείλεται σε υπερπλασία και όχι σε υπερτροφία. Επίσης, αυτή η μετάλλαξη εισέρχεται και στη  διαδικασία ανάθεσης λίπους, που έχει σαν τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή πολύ άπαχου κρέατος.

Τα διασταυρωμένα μοσχάρια της κτηνοτροφικής μονάδας της οικογένειας Δασκάλου συνδυάζουν τα ιδανικά κρεοπαραγωγά χαρακτηριστικά, τόσο των Limousin μοσχαριών, όσο και των Belgian Blue. Έτσι, αποτελούν τα πλέον εμπορεύσιμα μοσχάρια, ικανά να δώσουν στον τελικό καταναλωτή κρέατα αρίστης ποιότητας.  

 

Top

Main Menu